Какво може да направим за да запазим ножа си!
Ножове са инвестиция. Тъй като цената на един добър нож може да варира от 30 евро до няколко хиляди е необходимо човек да се грижи за острието, така че дълго време да му служи. Джей Фишър, добре известен занаятчия - производител на ножове, предлага следните съвети за да ви помогне да защитавате и поддържате своята инвестиция. Благодарим на Джей за неговото разрешение за публикуването на този материал.
*
Най-слабата част от всеки нож обикновено е на върха. Това е и частта, с която най-често се злоупотребява! Ако се грижите за самия връх на острието, то и цялата режеща част ще остане в добро състояние.
*
НИКОГА не хвърляйте ножът, освен ако не е специално разработен за тази цел.
*
Никога не използвайте нож като лост.
*
Не оставяйте ножът и канията му на пряка слънчева светлина или на висока температура. Ултравиолетовите лъчи увреждат дървените части и избелват цвята на някои скъпоценни камъни.
*
Измивайте ръчно острието, когато е необходимо, с неабразивен препарат, полирайте стоманените части с добри полир-пасти, като полските Simichrome. Чистете дръжката и канията с влажна кърпа и подсушете веднага с мека суха кърпа.
*
Не омаслявайте канията.Въпреки привидно добрия ефект, това ще я направи по-мека, което ще отслаби защитната и функция, ще омекоти използваните лепила, грундове и бои.
*
Когато дълго време няма да изпозвате ножа, го защитете с тънко восъчно покритие, а не с маслено. Маслото привлича прах и отслабва канията.
*
Някои въглероднo стоманени остриета са с покритие срещу ръжда. Тези покрития са много тънки и с времето изчезват. Имат леки защитни свойства или се използват с комерсиална цел. Те забавят, а не предпазват от ръжда.
*
Дървените дръжки най - добре се защитават с тънък слой восък за мебели, който да втриете добре с ръка.
*
За да защитите месинговите и иноксови части е добре да бъдат мазани с восък и полирани с кожена кърпа.
*
За дългосрочно съхранение, на съхранявай ножа в канията! Химичните вещества, използвани за обработката на кожа понякога реагират с влагата във въздуха, което води до корозия на дори и неръждаеми стомани! Завийте добре подсушеният нож в обикновена хартия с малко фотографски подсушител и го приберете в найлонова торбичка.
*
ПАЗЕТЕ ОСТРИЕТО НА НОЖА! Повечето инциденти се случват, когато се използват затъпени ножове, за които е необходимо да се използва много сила за да се реже.
*
Автор:Стийв Ботор ; Джей Фишър
Източник: http://www.knife.com/
01.02.2010